Ταξιδιωτικές οδηγίες για το Ισραήλ

Προσοχή: Τα πρωτόκολλα εισόδου που εφαρμόζει η κάθε χώρα ανανεώνονται κάθε 10-15 μέρες οπότε ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές και τροποποιήσεις.

Το Ισραήλ άνοιξε το αεροδρόμιο του Ben Gurion για εμβολιασμένους υπηκόους ξένων χωρών και δίνει την δυνατότητα μέσω του Green Badge να επισκεφθούν την χώρα, χωρίς περιορισμούς.

Συνοπτικά για την απόκτηση του Green Badge ο επιβάτης, πρέπει:

  • Να είναι εμβολιασμένος με εμβόλιο αναγνωρισμένο από τον ΠΟΥ.
  • Να προσκομίσει αρνητικό τεστ PCR που θα έχει γίνει 72 ώρες πριν από την άφιξη στο Ισραήλ.
  • Να συμπληρώσει Δήλωση Εισόδου Επιβάτη (Entering Passenger Declaration – EPD) 24 ώρες πριν την αναχώρηση.
  • Nα μην έχει μείνει σε μια Κόκκινη Χώρα (όπως ορίζει το κράτος του Ισραήλ) τις τελευταίες 14 μέρες πριν την πτήση.
  • Με την άφιξη θα πρέπει να υποβληθεί σε νέο PCR test

Για την λίστα και τους περιορισμούς, ανάλογα με την χρωματική κατάταξη των χωρών (red, orange, yellow), δείτε εδώ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Είσοδος αλλοδαπών που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει στο εξωτερικό

Οι αλλοδαποί που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή έχουν αναρρώσει θα μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ μέσω του αεροδρομίου Ben Gurion υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Αν δεν είχαν πάει σε μια κόκκινη χώρα για 14 ημέρες πριν εισέλθουν στο Ισραήλ.
  2. Εάν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ή εάν η ανάρρωσή τους είναι σύμφωνη με τη διαδικασία που απαιτείται στο Ισραήλ, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Τα αναγνωρισμένα εμβόλια στο Ισραήλ είναι η Pfizer, η Moderna, η Johnson & Johnson, η AstraZeneca, η Sinovac, η SinoPharm, το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας.

Το εμβόλιο Sputnik V αναγνωρίζεται επίσης στο Ισραήλ, αλλά υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις που περιγράφονται παρακάτω.

Όσοι δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ, εκτός εάν υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξαιρέσεων και λάβουν ειδική άδεια εισόδου.

Υποβολή αίτησης για την επιτροπή εξαιρέσεων

Ποιον αναγνωρίζει το Ισραήλ ως εμβολιασμένο ή αναρρωμένο;

  1. Όσοι έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Σινόβατς, Σινοφάρμ, το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας:
  • Έλαβε δύο δόσεις και τουλάχιστον 14 ημέρες έχουν περάσει από τη δεύτερη δόση μέχρι την ημέρα εισόδου στο Ισραήλ (αλλά όχι περισσότερο από 180 ημέρες πριν από την αναχώρηση από το Ισραήλ).

Ή

  • Έλαβε αναμνηστική δόση και τουλάχιστον 14 ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα εισόδου στο Ισραήλ.
  1. Όσοι εμβολιάστηκαν με εμβόλιο Janssen (J&J):
  • Έλαβε μία δόση και τουλάχιστον 14 ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα εισόδου στο Ισραήλ (αλλά όχι περισσότερο από 180 ημέρες πριν από την αναχώρηση από το Ισραήλ).
  • Έλαβε αναμνηστική δόση και τουλάχιστον 14 ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα εισόδου στο Ισραήλ.
  1. Κάτοχοι ψηφιακού πιστοποιητικού ανάκτησης, το οποίο αναγνωρίζεται από το Ισραήλ, βάσει θετικού αποτελέσματος σε δοκιμή NAAT (μοριακή δοκιμή παρόμοια με pcr):
  • Εκείνοι για τους οποίους έχουν περάσει τουλάχιστον 11 ημέρες από το θετικό τεστ μέχρι την ημέρα της εισόδου τους στο Ισραήλ (αλλά όχι περισσότερο από 190 ημέρες πριν από την αναχώρηση από το Ισραήλ).
  • Εκείνοι που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων εκτός από την ανάρρωσή τους (δεν υπάρχει σημασία για τη σειρά των γεγονότων).

Κατάλογος χωρών που εκδίδουν πιστοποιητικά που μπορούν να επαληθευτούν ψηφιακά από το Υπουργείο Υγείας

  1. Όσοι εμβολιάστηκαν από τον Σπούτνικ V,από τις 15.11.2021,οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ορολογική εξέταση στο Ισραήλ και έλαβαν θετικό αποτέλεσμα:
  • Έλαβε δύο δόσεις και τουλάχιστον 14 ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα εισόδου στο Ισραήλ (αλλά όχι περισσότερο από 180 ημέρες πριν από την αναχώρηση από το Ισραήλ).
  • Έλαβε αναμνηστική δόση και τουλάχιστον 14 ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα εισόδου στο Ισραήλ.

Σημείωση: Όσοι εμβολιαστούν με Sputnik θα παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα ορολογικής δοκιμής επιπλέον άλλων απαιτήσεων.

  1. Όσοι έλαβαν μία ή περισσότερες δόσεις εμβολίου εγκεκριμένου από τον ΠΟΥκαι έχουν αναρρώσει, και διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό ανάκτησης που μπορεί να επαληθευτεί με θετικό αποτέλεσμα δοκιμής NAAT και όχι περισσότερο από έξι μήνες έχουν περάσει από την ανάρρωσή τους.

Η διαδικασία εισόδου στο Ισραήλ

Οι μη Ισραηλινοί που θέλουν να εισέλθουν στο Ισραήλ θα περάσουν από διάφορα βήματα στην πορεία:

  1. Η δοκιμή PCR πρέπει να διενεργείται έως και 72 ώρες πριν από την πτήση προς το Ισραήλ.
  2. Πρέπει να συμπληρωθεί έντυπο δήλωσης εισόδουγια το Ισραήλ:
    • Οι κάτοχοι ενός επαληθεύσιου ψηφιακού πιστοποιητικού– θα σαρώσουν ή θα ανεβάσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσής τους στην εισερχόμενη φόρμα επιβάτη και θα λάβουν πράσινη κάρτα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.
    • Όσοι δεν διαθέτουν επαληθεύσιμο ψηφιακό πιστοποιητικό– θα δηλώσουν τα εμβόλια που έλαβαν στο έντυπο δήλωσης εισόδου στο Ισραήλ και θα συμπληρώσουν επίσης δήλωση σχετικά με τα εμβόλια που χορηγούνται στο εξωτερικό, στην οποία θα επισυνάψουν τα σχετικά έγγραφα και θα λάβουν πράσινη κάρτα πριν από την επιβίβαση.
  3. Κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο, πρέπει να προσκομίζονται τα ακόλουθα έγγραφα:
  • Η τεκμηρίωση ενός αρνητικού PCR έχει ως αποτέλεσμα μια δοκιμή που χρειάστηκε έως και 72 ώρες πριν από την πτήση προς το Ισραήλ.
  • Επιβεβαίωση υποβολής εντύπου δήλωσης συμμετοχής.
  • Ένα από τα ακόλουθα έγγραφα:
    • Πιστοποιητικό εμβολιασμού που βεβαιώνει την εκτέλεση των εμβολιασμών σύμφωνα με τη διαδικασία που απαιτείται στο Ισραήλ.
    • Ψηφιακό πιστοποιητικό αποκατάστασης
    • Έκτακτη άδεια εισόδου από το Υπουργείο Εσωτερικών (περίγραμμα εξαιρέσεων, ομάδες).
  1. Οι τυχαίες εξετάσεις των εγγράφων και η συμμόρφωση με τους όρους θα πραγματοποιηθούν από την Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης στο αεροδρόμιο Ben Gurion.
  2. Πρέπει να διενεργείται δοκιμή PCR μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Ben Gurion και οι ταξιδιώτες πρέπει να εισέρχονται στην απομόνωση έως ότου επιτευχθεί αρνητικό αποτέλεσμα ή για 24 ώρες, όποιο από τα δύο είναι προγενέστερο.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με Sputnik V – πρέπει να διενεργηθεί ορολογική δοκιμή στο αεροδρόμιο Ben Gurion και οι ταξιδιώτες πρέπει να εισέλθουν στην απομόνωση μέχρι να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα (με την επιφύλαξη αρνητικού αποτελέσματος στη δοκιμή PCR που πρέπει να διεξαχθεί μετά την προσγείωση).

Εάν το αποτέλεσμα της ορολογικής δοκιμής είναι θετικό, οι ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν πράσινη κάρτα για ένα μήνα και να παραμείνουν σε σύντομη απομόνωση (μέχρι να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξή τους στο Ισραήλ ή για 24 ώρες – όποιο είναι νωρίτερα).

Εάν το αποτέλεσμα του ορολογικού τεστ είναι αρνητικό – οι ταξιδιώτες μπορούν να παραμείνουν στο Ισραήλ, αλλά πρέπει να εισέλθουν σε πλήρη απομόνωση (δηλαδή για 14 ημέρες με δυνατότητα μείωσης της απομόνωσης σε 7 ημέρες) ή να αποφασίσουν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Πώς να συντομεύετε την περίοδο απομόνωσης

Οι αλλοδαποί που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ και θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Παρακαλείστε να σημειώσετε: Όσοι παρουσιάσουν πλαστό έγγραφο ή διαπιστωθούν ότι έχουν μολυνθεί και αρνούνται να πάνε σε εγκατάσταση απομόνωσης ή παραβιάζουν την απαίτηση απομόνωσης- δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ για περίοδο 5 ετών.

Οι παραβάτες της απομόνωσης, οι οποίοι δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ για περίοδο 3 ετών.

Υποχρεωτική απομόνωση

Υποχρεωτική διάρκεια απομόνωσης

Κίτρινη λίστα Πορτοκαλί λίστα Κόκκινη λίστα
Είμαι ανεμβολίαστος ή μη μολυσμένος 14 ημέρες με δυνατότητα μειωμένης απομόνωσης 14 ημέρες με δυνατότητα μειωμένης απομόνωσης 14 ημέρες με δυνατότητα μειωμένης απομόνωσης
Έχω εμβολιαστεί ή αναρρώσει και έχω πιστοποιητικό COVID του Υπουργείου Υγείας Έως 24 ώρες ή μέχρι να ληφθεί αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ PCR που λαμβάνεται κατά την άφιξή του στο Ισραήλ (όποιο από τα δύο είναι νωρίτερα) Έως 24 ώρες ή μέχρι να ληφθεί αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής σε τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξή του στο Ισραήλ (όποιο από τα δύο είναι νωρίτερα) 14 ημέρες με δυνατότητα μειωμένης απομόνωσης

Διάρκεια απομόνωσης

Μειωμένη απομόνωση—διαρκεί μέχρι να λάβετε το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ PCR που πήρατε κατά την άφιξή σας στο Ισραήλ ή 24 ώρες, όποιο από τα δύο είναι νωρίτερα.

Πλήρης απομόνωση– είναι 14 ημέρες. Μπορείτε να συντομεύετε την περίοδο απομόνωσης σε 7 ημέρες εάν πληροίτε τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της μικρότερης απομόνωσης.

Κριτήρια για μικρότερη απομόνωση

Ποια είναι τα κριτήρια για τη μειωμένη απομόνωση;

Τα πρόσωπα που αναγνωρίζονται από το κράτος του Ισραήλ για το καθεστώς εμβολιασμού ή ανάρρωσής τους και δεν έχουν επισκεφθεί χώρα στον κόκκινο κατάλογο τις τελευταίες 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσουν τη μειωμένη περίοδο απομόνωσης. 

Κόκκινοι, πορτοκαλί, κίτρινοι κατάλογοι χωρών

Ποιος πρέπει να ολοκληρώσει την πλήρη απομόνωση;
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν συμμορφώνονται με το απαιτούμενο πρωτόκολλο εμβολιασμού που έχει ορίσει το Ισραήλ.
  • Όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό αλλά έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την ανάρρωσή τους.
  • Άτομο με αρνητικό ορολογικό αποτέλεσμα που λαμβάνεται κατά την άφιξή του στο Ισραήλ.
  • Όσοι έχουν επισκεφθεί χώρες της κόκκινης λίστας τις τελευταίες 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Ισραήλ.