Travel instructions for the United Kingdom

Προσοχή: Τα πρωτόκολλα εισόδου που εφαρμόζει η κάθε χώρα ανανεώνονται κάθε 10-15 μέρες οπότε ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές και τροποποιήσεις. 

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την είσοδο επιβατών εξαιτίας του COVID-19.

Από την 1/10/2021, οι υπήκοοι του ΕΟΧ και του Σένγκεν μπορούν να ταξιδέψουν και να περάσουν (transit) μέσω του Ηνωμένου Βασίλειου μόνο με έγκυρο διαβατήριο. Το Εθνικό Δελτίο Ταυτότητας (δελτίο ταυτότητας) δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για εξαιρέσεις και περισσότερες λεπτομέρειες, οι επιβάτες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο GOV.UK (Visiting the UK as an EU, EEA or Swiss citizen).

Καραντίνα Υπό προϋποθέσεις απαιτείται

Οι κανόνες για τα διεθνή ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αλλάξει από το κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο σύστημα, και έχει δημιουργηθεί μόνο μια κόκκινη λίστα χωρών. Επιπλέον θα εφαρμοστούν απλοποιημένα ταξιδιωτικά μέτρα για την άφιξη των επιβατών από τον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία θα εξαρτώνται από την κατάσταση εμβολιασμού των επιβατών.

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην κόκκινη λίστα χωρών.

 • Οι πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρα που ΔΕΝ βρίσκεται στην κόκκινη λίστα δεν υποχρεούνται σε καραντίνα κατά την άφιξη.
 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρα που δεν βρίσκεται στην κόκκινη λίστα, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τους κανόνες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ή είναι μερικώς εμβολιασμένοι ή δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να εισέλθουν σε καραντίνα στο σπίτι ή στο μέρος που θα μείνουν,  για 10 ημέρες.
 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρα που βρίσκεται στην κόκκινη λίστα πρέπει να εισέλθουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας και να πραγματοποιήσουν και 2 τεστ COVID-19.

Οι επιβάτες που θα  παραβιάσουν τους κανόνες καραντίνας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή έως και 10.000 λίρες.

COVID-19 Τεστ ή Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Απόδειξη Ανάρρωσης Απαιτείται

Οι κανόνες για τα διεθνή ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αλλάξει από το κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο σύστημα και έχει δημιουργηθεί μόνο μια κόκκινη λίστα χωρών. Επιπλέον θα εφαρμοστούν απλοποιημένα ταξιδιωτικά μέτρα για την άφιξη των επιβατών από τον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία θα εξαρτώνται από την κατάσταση εμβολιασμού των επιβατών.

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην κόκκινη λίστα χωρών.

Ταξίδια από χώρες που ΔΕΝ είναι στην κόκκινη λίστα

 1. Eπιβάτες πλήρως εμβολιασμένοι σύμφωνα με το αποδεκτό πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει:

Επιπλέον οι πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες ΔΕΝ χρειάζεται να υποβληθούν σε COVID-19 τεστ πριν την αναχώρησή τους για την Αγγλία, ούτε να υποβληθούν σε COVID-19 τεστ την 8η ημέρα παραμονής τους εκεί. Επίσης δεν υποχρεούνται σε καραντίνα κατά την είσοδό τους.

Προϋποθέσεις εμβολιασμού
Πλήρως εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την καταληκτική δόση) με έγγραφο (σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή) που να έχει εκδοθεί από επίσημο κρατικό φορέα και να αναγράφει τα παρακάτω:

 • Ονοματεπώνυμο
 • Ημερομηνία γέννησης
 • Κατασκευαστή εμβολίου και μάρκα
 • Ημερομηνία διεξαγωγής κάθε δόσης εμβολίου
 • Χώρα ή περιοχή εμβολιασμού και έκδοσης εγγράφου

Οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις ΗΠΑ, πρέπει να επιδεικύνουν την κάρτα CDC που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό τους με ένα από τα εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια. Επιπλέον οι επιβάτες θα πρέπει να αποδεικνύουν πως είναι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη, πρέπει να επιδεικνύουν το EU Digital COVID Certificate (EU DCC), που να αποδεικνύει πως έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με ένα από τα εγκεκριμένα από τον EMA ή από την κυβέρνηση της Ελβετίας, εμβόλια.

Αποδεκτά προγράμματα εμβολιασμού:

 • Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί σε ένα από τα προγράμματα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης, της Αμερικής, ή του Βρετανικού προγράμματος εμβολιασμού στο εξωτερικό.
 • Πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Modern ή Janssen που να έχει διεξαχθεί σε επίσημο φορέα δημόσιας υγείας σε μία από τι παρακάτω χώρες:
  Αλβανία, Αυστραλία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπρουνέι, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία , Δομίνικα, Αίγυπτος, Γεωργία, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Τζαμάικα, Ιαπωνία, Ιορδανία, Κένυα, Κοσσυφοπέδιο, Κουβέιτ, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Ομάν , Πακιστάν, Φιλιππίνες, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Νότια Αφρική, Σεντ Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Αγίος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊβάν , Ταυλάνδη , Μπαχάμες, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ( ΗΑΕ) ή το Βιετνάμ.
 1. Επιβάτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος εμβολιασμού ή είναι μερικώς εμβολιασμένοι ή δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει:

* Προϋποθέσεις τεστ COVID -19:

 • Να περιλαμβάνει:
  • Όνομα επιβάτη, το οποίο πρέπει να ταιριάζει με το όνομα στα ταξιδιωτικά του έγγραφα
  • Ημερομηνία γέννησης ή ηλικία
  • Το αποτέλεσμα του τεστ
  • Την ημερομηνία συλλογής ή λήψης του δείγματος του τεστ από το εξεταστικό κέντρο
  • Το όνομα του εξεταστικού κέντρου και τα στοιχεία επικοινωνίας τους
  • Το όνομα της μεθόδου
 • Το αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να είναι στα αγγλικά, γαλλικά ή ισπανικά. Οι μεταφράσεις δεν γίνονται δεκτές και πρέπει να παρέχονται το πρωτότυπο πιστοποιητικό. Η επίδειξη του αποτελέσματος μπορεί να γίνεται είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω email ή μηνύματος κειμένου, το οποίο μπορεί να επιδεικνύεται στο τηλέφωνο του επιβάτη.
 • Τεστ που έχουν γίνει από το National Health Service (NHS) δε γίνονται δεκτά για αεροπορικό ταξίδι, βάσει των οδηγιών της ιστοσελίδας του NHS.

Δεν υπάρχει υποχρέωση για τεστ στις εξής περιπτώσεις:

 • Επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή συνοδεία κάποιου επιβάτη που ταξιδεύει για επείγουσα ιατρική περίθαλψη (και δεν είναι εφικτό να κάνει το τεστ COVID-19 τις τελευταίες 3 ημέρες πριν από την αναχώρηση).
 • Στην περίπτωση ιατρικής πάθησης που αποτρέπει να γίνει το τεστ (πρέπει να παρουσιαστεί ιατρικό σημείωμα κατά το check in και προς τις τοπικές Αρχές κατά την άφιξη στην Αγγλία).

Ταξίδια από χώρες στην κόκκινη λίστα

Επιβάτες που ήταν σε χώρες ή περιοχές της κόκκινης λίστας τις τελευταίες 10 ημέρες, επιτρέπεται να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν είναι Βρετανοί ή Ιρλανδοί υπήκοοι ή κάτοικοι. Επιπλέον οι παραπάνω επιβάτες είτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είτε μερικώς, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

Επιπλέον μετά την άφιξή τους στην Αγγλία θα πρέπει να εισέλθουν σε ξενοδοχείο καραντίνας σύμφωνα με το πακέτο που προμηθεύτηκαν πριν την άφιξή τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, «πλήρως εμβολιασμένος» σημαίνει ότι ο επιβάτης έχει κάνει:

 • 2 δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου δύο δόσεων (όπως Modern, Pfizer ή AstraZeneca)
  ή
 • 1 δόση εγκεκριμένου εμβολίου μονής δόσης (όπως Janssen)

Ο επιβάτης πρέπει να έχει κάνει την τελευταία του δόση τουλάχιστον 14 ολόκληρες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αγγλία. Η ημέρα που ο επιβάτης έκανε την τελική του δόση δεν υπολογίζεται ως μία από τις 14 ημέρες.
Οι επιβάτες που έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID -19 και διαθέτουν πιστοποιητικό ανάρρωσης δεν θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες και πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες για αφίξεις χωρίς εμβόλιο.
Οι επιβάτες που έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19 πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις για να θεωρηθούν  πλήρως εμβολιασμένοι (για τα εμβόλια δύο δόσεων). Όσοι είχαν νοσήσει με COVID-19 και έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου από τις δύο δόσεις πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες για τους μη εμβολιασμένους κατά την άφιξή τους.

Οι τοπικές Αρχές θα διενεργούν ελέγχους κατά την άφιξη στην Αγγλία για να διασφαλίσουν ό,τι οι επιβάτες συμμορφώνονται πλήρως με τα μέτρα για το τεστ COVID-19. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι Αρχές θα επιβάλλουν πρόστιμο.

Επιβάτες transit

Οι επιβάτες που διέρχονται από την Αγγλία, πρέπει πριν από το ταξίδι τους:

Οι επιβάτες που μεταβαίνουν μέσω Αγγλίας σε διεθνείς προορισμούς δεν υποχρεούνται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους ή σε τεστ COVID-19 την ή πριν από την 2η ημέρα και την 8η ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κανόνες για παιδιά και νέους – Ηνωμένο Βασίλειο

Παιδιά που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε χώρα με εγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού
Τα παιδιά όλων των ηλικιών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε χώρα με εγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Αγγλία.

 • Εάν είναι ηλικίας 4 ετών και κάτω, δεν χρειάζεται να κάνουν COVID-19 τεστ.
 • Παιδιά ηλικίας 5-17 ετών
  • Δεν χρειάζεται να κάνουν COVID-19 τεστ πριν την αναχώρηση
  • Πρέπει να κάνουν τεστ COVID-19 μέχρι την 2η ημέρα

Ελέγξτε τη λίστα χωρών και περιοχών με εγκεκριμένα προγράμματα εμβολιασμού.

Παιδιά που κατοικούν σε άλλες χώρες
Παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται να κάνουν COVID-19 τεστ. Πρέπει όμως να τηρήσουν τους κανόνες καραντίνας κατά την άφιξη.

Παιδιά ηλικίας 5-17 ετών πρέπει:

 • Να κάνουν ένα τεστ COVID-19 μέχρι την 2η ημέρα
 • Να κάνουν τεστ COVID-19 την 8η ημέρα
 • Να εισέλθουν σε καραντίνα στο σπίτι ή στον τόπο διαμονής τους για 10 ημέρες, ή για όλη την διάρκεια της παραμονής τους αν αυτή είναι μικρότερη των 10 ημερών.

Επιπλέον, παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω πρέπει να κάνουν ένα COVID-19 τεστ πριν την αναχώρησή τους

Κανόνες για παιδιά και νέους – Σκωτία

Τα παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών που βρίσκονταν σε χώρα της κόκκινης λίστας τις τελευταίες 10 ημέρες πριν την άφιξή τους στη Σκωτία πρέπει να κάνουν ένα τεστ COVID-19 πριν ταξιδέψουν. Το τεστ μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή τις 3 ημέρες πριν από την άφιξή τους στη Σκωτία. Η απόδειξη του αρνητικού αποτελέσματος στο τεστ πρέπει να επιδεικνύεται από έναν ενήλικα που ταξιδεύει με το παιδί κατά την άφιξή του στη Σκωτία.

Τα παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών που δεν βρίσκονταν σε χώρα της κόκκινης λίστα τις τελευταίες 10 ημέρες πριν την άφιξή τους στη Σκωτία, δεν χρειάζεται να κάνουν COVID-19 τεστ.

Παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών δεν χρειάζεται να κάνουν COVID-19 τεστ πριν ταξιδέψουν από χώρες εντός και εκτός κόκκινης λίστας.

Απαραίτητα Έγγραφα Απαιτείται

Τα κάτωθι έγγραφα θα πρέπει να προσκομίζονται από τους επιβάτες τόσο κατά την επιβίβαση όσο και την άφιξή τους στις Αρμόδιες Αρχές:

 • Για όλους όσοι εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωτικό να συμπληρώσουν τη φόρμα Passenger Locator Form. Ακομά και οι επιβάτες transit του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα. Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας, οι επιβάτες θα λαμβάνουν μία ηλεκτρονική απόδειξη, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν συμπληρώσει τη δήλωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το συμπληρώσουν κατά τις τελευταίες 48 ώρες πριν από το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην περίπτωση που δεν το έχουν συμπληρώσει, δεν θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση. Η λίστα με τις εξαιρέσεις είναι διαθέσιμη εδώ.
 • Όλοι οι επιβάτες πρέπει ναφέρουν απόδειξη ότι αγόρασαν το travel test package (π.χ. Τιμολόγιο). Ο αριθμός κράτησης (booking reference) του travel test package είναι απαραίτητος για να συμπληρωθεί η φόρμα Passenger Locator Form. Οι επιβάτες θα κληθούν να δείξουν αυτές τις λεπτομέρειες (αγορά του travel test package, το Passenger Locator Form και το αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID-19) τόσο κατά την επιβίβασή τους, όσο και κατά την άφιξή τους στις Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ψευδείς ή σκόπιμα παραπλανητικές πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα ή σε φυλάκιση.

Η παροχή ψευδών ή εκ προθέσεως παραπλανητικών πληροφοριών κατά τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών είναι αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση. Πρόστιμα έως 10.000 £, φυλάκιση για έως 10 χρόνια ή και τα δύο, εάν δεν παρέχουν ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις χώρες που έχουν επισκεφτεί τις 10 ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν οι επιβάτες παραβιάσουν τους κανόνες καραντίνας, ενδέχεται να επιβληθεί ποινή έως 10.000 £.

Όλα τα παραπάνω μέτρα, ισχύουν και για τη Σκωτία.

Επιπλέον πληροφορίες

Λόγω των συχνών αλλαγών στις οδηγίες και στα μέτρα, συνίσταται στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επισκέπτονται τακτικά τις παρακάτω σελίδες:

Πληροφορίες για τα μέτρα σχετικά με το Brexit:

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες και οι περιορισμοί αλλάζουν συνεχώς, συνεπώς συνιστάται στους επιβάτες να επικοινωνήσουν επίσης με την Πρεσβεία τους.

Από την 1/10/2021, οι υπήκοοι του ΕΟΧ και του Σένγκεν μπορούν να ταξιδέψουν και να περάσουν (transit) μέσω του Ηνωμένου Βασίλειου μόνο με έγκυρο διαβατήριο. Το Εθνικό Δελτίο Ταυτότητας (δελτίο ταυτότητας) δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για εξαιρέσεις και περισσότερες λεπτομέρειες, οι επιβάτες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο GOV.UK (Visiting the UK as an EU, EEA or Swiss citizen).