Ζιμπάμπουε
ΕΚΤΑΣΗ: 390.757 τχλμ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 13.010.000 κάτοικοι
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Χαραρε
ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά και διάφορες τοπικούς διαλέκτους
ΘΡΗΣΚΕΙΑ: 50% συγκριτικοί, 25% χριστιανοί, 24% σε εγχώριες θρησκίες, 1%Μουσουλμάνοι
ΝΟΜΙΣΜΑ: Δολλάριο της Ζιμπάμπουε
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Δημοκρατία
Η Ζιμπάμπουε είναι μια χώρα που περιβάλλεται από ξηρά και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της αφρικάνικης ηπείρου, μεταξύ των ποταμών Zambezi και Limpopo. Συνορεύει με τη Botswana νοτιοδυτικά, τη Zambia βορειοδυτικά και τη Mozambique ανατολικά. Το όνομα της χώρας είναι παράγωγο του ‘‘dzimba dzemabwe'' που σημαίνει σπίτια από πέτρα στην γλώσσα Shona.
Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και ασφαλή χώρα για να επισκεφθεί κανείς. Φημίζεται και για τους πανέμορφους καταρράκτες της, Victoria Falls, την άγρια ζωή, τα μεσαιωνικά χαλάσματα της Μεγάλης Ζιμπάμπουε αλλά και τη ζωήρη πρωτεύουσα Χαράρε.
Το κλίμα της χώρας δεν είναι σχεδόν ποτέ υπερβολικά ζεστό. Ολο το χρονο είναι γύρω στους 25οC με μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας γύρω στο Νοέμβρη έως Απρίλη και μια μικρή πτώση από το Μάη ώς τον Οκτώβρη λόγω του χειμώνα.
Στην χώρα πρέπει να επισκεφθείτε πέραν της πανέμορφης πρωτεύουσας, το εθνικό πάρκο Motobo, το Great Zimbabwe National Monument, το Mana Pools National Park αλλά και το πανέμορφο πάρκο Nyanga National Park.
Τα επιβλητικά ερείπια της Ζιμπάμπουε, μεσαιωνικής πόλης του βασιλείου του Μονομοτάπα (12ος αι.), στέκουν για να μαρτυρούν την ύπαρξη ενός λαού που είχε φτάσει σε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη όταν άρχισαν οι πρώτες επαφές με τους πορτογάλους εξερευνητές του 16ου αι.. Όταν έπεσε το βασίλειο με μεσολάβηση των φυλών ζουλού των Ματαμπέλε (1820), ο αποικιοκράτης Ρόουντς το 1889, που έδωσε το όνομα του στην Βόρεια Ροδεσία (σημερινή Ζάμπια) και στη Νότια Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), πήγε από την αγγλική Κορώνα, το μονοπώλιο της έρευνας του υπεδάφους και της εκμετάλλευσης των ορυκτών πηγών αυτού του εδάφους το οποίο εμπιστεύτηκε στην ‘'British South-Africa Chartered Company'', που ίδρυσε. Το 1953 οι δύο Ροδεσίες και η Μουασαλάνδη ενώθηκαν στην Ομοσπονδία της Ροδεσίαςκαι της Νουασαλάνδης υπό του βρετανικού προτεκτοράτου. Η Ομοσπονδία, που διαλύθηκε δέκα χρόνια μετά, επέτρεπε μια ανελέητη εκμετάλλευση των ορυχείων χαλκού της Βόρειας Ροδεσίας και της βιομηχανικής γεωργίας της Νότιας Ροδεσίας ευνοώντας το εργασιακό δυναμικό της Νουασαλάνδης (σημερινό Μαλάουι). Η ανεξαρτησία του Μαλάουι (Ιούλιος 1964) και της Ζάμπια (Οκτώβριος 1964), θέτει το πρόβλημα και για τη Νότια Ροδεσία (Ζιμπάμπουε για του Αφρικανούς), οξυμένο από την παρουσία 280.000 Ευρωπαίων, που είχαν επιβάλλει στους Αφρικανούς (περίπου 4 εκατομμύρια) μια λευκή κυβέρνηση φυλετικών διακρίσεων υπό την ηγεσία του Σμιθ (μονομερής προκήρυξη ανεξαρτησίας τον Νοέμβριο του 1965). Ενάντια σε αυτό το καθεστώς αποδεικνύονται μάταιες οι πολυάριθμες καταδίκες από τον Ο.Η.Ε., ανώφελες οι οικονομικές κυρώσεις από την αγγλική κυβέρνηση των λαμπουριστών. Βγαίνοντας από την Κοινοπολιτεία, η χώρα ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία και έγινε χώρος ενός αιματηρού ανταρτοπόλεμου από μέρος των διαφόρων κλαν και νέγρων, εναντίων των λευκών. Το 1979, ένας συμβιβασμός της Μ. Βρετανίας πάνω στην αποστολή της Κοινοπολιτείας, οδήγησε στο τέλος του ανταρτοπόλεμου και στις εκλογές με καθολική ψηφοφορία που κέρδισε το κόμμα της Εθνικής Αφρικανικής Ένωσης της Ζιμπάμπουε (ZANU) του Μουγκάμπε που έγινε πρωθυπουργός. Τον Απρίλιο του 1980, η χώρα πήρε το παλιό όνομα Ζιμπάμπουε και τον Δεκέμβριο o Μουράμπε μετά από μια τροποποίηση του Συντάγματος που μετέτρεψε το πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό μονοκομματικό, εκλέχτηκε πρόεδρος του Κράτους και ξαναεκλέχτηκε το 1990. Οι νομοθετικές εκλογές του 1995, είδαν την νίκη του κόμματος του προέδρου, που ήταν αποφασισμένος παρά τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες για διαφθορά να τσακίσει από τη γέννηση της κάθε αντίσταση.